Dwang

Dwangstoornis, ook wel obsessief compulsieve stoornis genoemd (OCS) of ( in Engels: Obsessive Compulsive Disorder, OCD). Dwangstoornis kenmerkt zich door OBSESSIES (dwanggedachten) met of zonder  COMPULSIES (dwanghandelingen).

Sommige mensen hebben alleen last van dwanggedachten, andere mensen hebben ook last van dwanghandelingen. Ze voelen zich gedwongen om bepaalde handelingen steeds opnieuw uit te voeren. Deze dwanghandelingen worden vaak vooraf gegaan door dwanggedachten.

1- OBSESSIES (dwanggedachten)

U heeft last van steeds terugkerende, niet gewilde en storende gedachten die zich opdringen en lang aanhouden. Deze gedachten veroorzaken veel angst en spanning. U weet vaak dat de gedachten niet reëel zijn, maar u kunt ze niet van zich afzetten.
De onderwerpen waar mensen met een dwangstoornis bang voor zijn, kunnen verschillen. U krijgt bijvoorbeeld de gedachte tijdens het autorijden dat u misschien wel die fietsers heeft overreden die u net passeerden. U ziet al voor zich dat u in de gevangenis terecht komt omdat u zomaar bent doorgereden en u krijgt een beeld van de koppen in de krant waarin staat dat door uw schuld een kind is overleden. Omdat deze gedachte veel angst oproept, gaat u steeds terug om te kijken of alles ‘in orde’ is.
Ook kan men last hebben van Godslasterlijke gedachten. Iemand kan bijvoorbeeld denken aan allerlei schuttingwoorden in relatie tot God of Allah. Om de angst weg te krijgen kan men in het hoofd een aantal rituelen afwerken om deze zogenaamde ‘verkeerde’ gedachten te compenseren. De spanning vermindert dan op korte termijn, op langere termijn krijgt u juist meer last van angsten omdat u, door de rituelen uit te voeren, de angstgedachte serieus neemt en hiermee het dreigende ‘gevaar’ bevestigt.
Zo zijn er nog veel meer thema’s waar u bang voor kunt zijn. Klik hier om meer te lezen over OBSESSIES (dwanggedachten).

2- COMPULSIES (dwanghandelingen) 

Hier gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden om de angst en schuldgevoelens te verminderen die door de angstgedachten worden veroorzaakt. Het begint vaak bij angstige gedachten die zich ongewild steeds aan u opdringen en die bepaalde dwanghandelingen uitlokken.
U bent bijvoorbeeld bang dat het huis zal ontploffen omdat u denkt dat de gaspitten open staan. Ook al weet u dat u dit zojuist nog hebt gecontroleerd, toch hebt u geen rust meer. Sterke angstgevoelens dwingen u opnieuw het gasfornuis te controleren. Na verloop van korte of langere tijd begint hetzelfde proces weer van voor af aan. Door hier steeds weer aan toe te geven, vertrouwt u uw eigen waarneming niet meer en raakt u verstrikt in uw eigen controle ritueel. Hierdoor kunt u terecht komen in een vicieuze cirkel van controledwang.
Een andere veel voorkomende dwanghandeling is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang). Dagelijks kan de patiënt hier uren aan besteden en krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. klik hier om meer te lezen over COMPULSIES (dwanghandelingen)

.