Wat is integratieve psychologie
Wanneer je op zoek bent naar informatie over psychologie kun je aardig de weg kwijtraken en verdwalen in het enorme aanbod van verschillende therapeuten (gedragstherapie, gestalt-therapie, cognitieve therapie, transpersoonlijke therapie, psychodynamische therapie, hypnotherapie, mindfulness, meditatie,logos therapie— om er maar een paar te noemen. Elke richting heeft zo zijn eigen zienswijze over hoe problemen ontstaan, in stand blijven, en ook hoe veranderingen gerealiseerd kunnen worden en welke methodes daarbij worden gebruikt.
Maar wat past nu het beste bij jou, in jouw specifieke situatie? Het antwoord is heel belangrijk, want niet elke klacht is door iedere vorm van therapie ook goed te behandelen.
Een mens is één geheel
Je ervaart dingen met je lichaam, denkt daar bij, doet dingen en beleeft je emoties. En dat alles gebeurt in een omgeving die jij beïnvloedt en die jou beïnvloedt. Alles staat met elkaar in verband en verbinding. Alles is betrokken bij de oorzaak maar ook de instandhouding van je klacht. En dat is dan ook precies de reden waarom er bij integratieve psychologie niet vanuit één richting naar de mens en zijn problemen wordt gekeken, maar vanuit de hele mens. Dat betekent dat je tijdens de therapie bezig zult zijn met je gedachten, je gevoelens, je wensen, je lichamelijke ervaringen enzovoorts.
Therapie op maat
“Voor iedere cliënt een eigen therapie” is één van de belangrijkste uitgangspunten van de integratieve therapie. De verschillende therapievormen worden zoveel mogelijk samengevoegd (geïntegreerd) om zodoende een keuze te kunnen maken van wat per moment voor jou het meest geschikt is. In de behandeling wordt dus gebruik gemaakt van bewezen methodes uit verschillende theorieën en modellen. Je kunt hier meer lezen over de theorieën en modellen die ik gebruik.